Alexander Baillie og Yejin Gil

Dato

Tid

Varighet
Ca. 1 time og 45 minutter inkl. pause

Sted
Lille Torungen

PRIS
Fra 150,- til 300,-

Arrangør
Musikkens Venner

Kjøp billett

RETREAT – EN MUSIKALSK UTFORSKING AV KONSEPTET RETREAT

Pianisten Yejin Gil har gjestet Musikkens Venner flere ganger de senere årene, til stor begeistring. Denne gangen har hun med seg cellisten Alexander Baillie.

Yejin Gil er en prisbelønnet pianist som kombinerer teknisk brillians og musikalsk dybde i sin kompromissløse jakt på kunstnerisk autentisitet. Hun er aktiv både som solist og kammermusiker, og har jobbet med ledende musikere og komponister i mange land.

Alexander Baillie er en av de ledende cellister i verden i sin generasjon. Han har vært solist med orkestre som London Symmphony Orchestra og BBC Symphony, og har gjort flere urfremføringer bl.a. på BBC Proms.

Ordet «Retreat» henviser vanligvis til et planlagt avbrekk, der man kommer seg bort fra det vanlige, og får litt påfyll, enten det er åndelig, fysisk eller følelsesmessig. Men, hva hvis vi blir påtvunget et slikt avbrekk, og det blir, i hvert fall for en lengre periode en permanent tilstand, som f.eks. isolasjonen vi alle opplevde i forbindelse med COVID-19 pandemien?

I programmet «Retreat» spilles musikk fra to århundrer som på en eller annen måte kan sies å være påvirket retreat. Det kan være eksterne sosiale faktorer, eller personlige opplevelser hos komponistene, alle stykkene på programmet forteller en historie om en form for unntakstilstand, og hvordan eksistensielle kriser eller motgang kan transformeres til imponerende musikkverk.

Målet med programmet «Retreat» er å motvirke den isolasjonen vi alle opplever i dagliglivet. Mobiltelefonen og strømming av møter er et par eksempler på dagligdagse ting som gir mye kommunikasjon med omverdenen, men samtidig mindre personlig kontakt. Vi ser det samme i kulturlivet, terskelen for å oppsøke kulturaktiviteter er høyere enn før pandemien. Med «Retreat» ønsker musikerne å invitere oss alle ut av den digitale boblen, og la oss få oppleve fantastisk musikk, sammen med andre mennesker. Musikk med en historie, som kan berøre oss og lede oss sammen, på tross av forskjeller.

Program:
Alexander F. Mu¨ller – For when the frame dissolves the square appears the plainest for cello and piano
Ludwig van Beethoven – Sonata for Cello and Piano No. 5 in D Major, Op.102, No. 2
Vidar Kristensen – Post tenebras lux for cello and piano
Edvard Grieg – Sonata for Cello and Piano in A minor, Op. 36